Search
Close this search box.
IMG 20240909 WA0377

Održan Prvi međunarodni simpozij ”Znanost za bolju dijagnostiku: Novi koraci u laboratorijskoj medicini”

7. rujna 2024. godine održan je Prvi međunarodni simpozij Društva magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike Hrvatske udruge laboratorijske medicine “Znanost za bolju dijagnostiku: Novi koraci u laboratorijskoj medicini” u prostorijama Kliničke bolnice “Sveti Duh” u organizaciji Društva magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike i Hrvatskog društva histo i citotehnologa HULM-a. 

Ovo je prvi stručni skup koje je organiziralo Društvo magistara, a koje je osnovano prije nepunih godinu dana pri najstarijoj udruzi koja okuplja laboratorijske stručnjake – Hrvatskoj udruzi laboratorijske medicine. 

Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Hrvatske komore zdravstvenih radnika Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost. 

Program su upotpunila predavanja vrhunskih hrvatskih i inozemnih znanstvenika. 

S Instituta Ruđer Bošković predavači su bili prof.dr.sc Neven Žarković, doc.dr.sc i znanstvena savjetnica Morana Jaganjac, doc.dr.sc Petar Ozretić te Izv.prof.dr.sc Dubravka Švob Štrac. S Dječje bolnice Srebrnjak predavanje je održala prof.dr.sc Vesna Kušec, dr.med, specijalistica laboratorijske medicine, s Kliničke bolnice Merkur izv.prof.dr.sc. Anita Škrtić, dr.med, specijalistica patološke anatomije, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof.dr.sc. Petra Korać, a s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dr.sc. Magdalena Perić, mag.med.lab.diag. S Instituta za neurologiju Carlo Besta iz Milana došla je dr.sc. Mirna Anđelić, mag.med.lab.diag, a s Univerziteta u Sarajevu Emsel Papić, MA laboratorijskih tehnologija, as. 

U današnje vrijeme laboratorijska medicina i laboratorijska dijagnostika razvijaju se nikad bržim tempom. Sve mogućnosti suvremene laboratorijske dijagnostike imamo zahvaljujući znanosti koja je osovina i prediktor svih postupaka i metoda koje ćemo koristiti u budućnosti. 

Stoga ova sinergija znanosti, medicine i laboratorijske dijagnostike čini osnovu prilika i izazova za unaprjeđenje i implementaciju novih dijagnostičkih postupaka i pruža nam dragocjeno znanje u svrhu liječenja i očuvanja zdravlja. 

To je bio i cilj ovog Simpozija – okupiti znanstvenike, liječnike i medicinsko-laboratorijske djelatnike kako bi se omogućila razmjena ideje, novih znanstvena dostignuća, najnovijih laboratorijskih metoda te kako bismo naučili unaprijediti kvalitetu i radini na najvišoj razini organizacije laboratorija.

Saznali smo koje nam prednosti i izazove donosi znanost u dijagnostici te kako ih premostiti da bismo očuvali kvalitetu i izvrsnost koje njegujemo i kojima težimo u budućnosti.

Sigurni smo da je svatko od dragih sudionika pronašao neku misao koja će biti korisna za oblikovanje budućeg rada i profesionalnog uspjeha te da smo sada spremniji za sve buduće izazove kako bismo maksimalno doprinijeli dijagnostici brojnih bolesti i očuvanju zdravlja.

IMG 20240909 WA0374
Galerija fotografija